Gerookte zalm, van grondstof tot eindproduct
INKOOP | Roots Fish Smokery betrekt de grondstoffen slechts van enkele kwekerijen en visserijen, waarvan we zeker weten dat ze op een juiste en verantwoorde manier de beste zalmen voor ons kweken of vangen.
Lees hier meer over onze certificaties.
FILEREN | Het fileren van zalmen en andere vissoorten gebeurt geheel handmatig. Wij gebruiken hiervoor geen machines. Die hebben namelijk tijdens het fileerproces veel water nodig en zalmfilet en water verdragen elkaar dan juist niet.
ZOUTEN | Elke ochtend starten wij met het zouten van de zalmfilets. Dit gebeurt uitsluitend met behulp van zout zonder toevoegingen. Tijdens dit proces onttrekken wij een groot gedeelte van het vocht uit de filet. Dit draagt bij aan de authentieke smaak en structuur. Dit in tegenstelling tot industriële verwerkers, die juist vocht injecteren om vochtverliezen op te vangen.
SPOELEN | Vervolgens worden de filets zorgvuldig gespoeld en maken wij ze klaar voor het rookproces.
ROKEN | Het roken geeft de zalm zijn kenmerkende smaak. Wij gebruiken voor dit proces een unieke FSC-houtmelange, die speciaal door ons is samengesteld. Hoe deze melange is samengesteld verklappen wij niet – dat is het grootste geheim van iedere rokerij.
Het roken is een langzaam proces, want zalm heeft dan rust nodig. Dit betekent dat de zalm op een zeer lage temperatuur gedurende een groot aantal uren wordt gerookt.
SNIJDEN EN VERPAKKEN | Na het roken moet de zalm even verder tot rust worden gebracht. Pas daarna worden de zalmen gesneden. Ook het snijden en het verpakken van de zalm moet tot in de puntjes worden beheerst.
Vanzelfsprekend voldoet Roots Fish Smokery tijdens alle stappen van het verwerkingsproces aan de strenge eisen op het gebied van hygiëne en kwaliteit.