De authentieke smaak van gerookte vis
Het roken van vis is al eeuwenlang een smaakmakende manier van conserveren. Het is een ambacht dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Door de eeuwen heen is dit proces steeds verbeterd en dankzij de methodes en technieken van vandaag is het nog verder geperfectioneerd. Maar de smaakbeleving die het oude ambachtelijke proces kenmerkte is daaraan ondergeschikt geworden. Wij zijn ervan overtuigd dat die authentieke smaakbeleving niet verloren mag gaan.
Meer dan 100 jaar geleden wisten vakmensen al hoe je rook moet maken om vis en zout samen te brengen tot een authentiek, langer houdbaar en smaakvol product. Het ambachtelijk roken van vis is bij Roots Fish Smokery niet verdwenen. Wij gebruiken die traditionele kennis om met zalm, zout en rook om een authentiek product aan te bieden. Daar zijn wij dag in, dag uit mee bezig. Er is in de basis niets veranderd aan het proces. De infusie van de rook zorgt voor een geheel eigen smaak van de vis. Er gebeurt iets magisch als zout en rook worden toegevoegd. Maar dat kan alleen als dit wordt uitgevoerd door vakmensen, die het traditionele ambacht volkomen beheersen.
Over ons rookhout
Het hout wat wij gebruiken voor het roken van onze zalm is een unieke melange van een viertal houtsoorten, waarbij eiken en beuken de basis vormen. De overige twee houtsoorten zijn het geheim van de smid, en zorgen voor een uitgesproken aromatische beleving. Met de houtsoorten en de verhoudingen kan je eindeloos variëren, evenals met het rookproces. Ons unieke rookproces is van generatie op generatie overgedragen en continue verbeterd tot ons huidige recept.